Böyle kazalar olur diyen Bakan'a G.Kıbrıs hatırlatması


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Bu tip olaylar Pakistan'da Hindistan'da da oldu" sözleri büyük tepki çekti. Eroğlu'nun örnek gösterdiği iki patlamada 1 kişi ölmüş, 33 kişi de yaralanmıştı. Cephanelik patlamasının bir benzerinin yaşandığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde ise iki bakan ve Genelkurmay Başkanı istifa etmişti.





İstanbul- Afyonkarahisar ’da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasının ardından ‘böyle olaylar Pakistan ve Hindistan ’da da oluyor’ açıklaması yaptı. Ancak Türkiye ’de yaşanan bu olaya en çok benzeyen olay, geçen yıl Güney Kıbrıs'ta yaşanmıştı.

Limasol’daki donanma üssünde tutulan mühimmat sıcak havanın etkisiyle patlamış, 13 kişinin öldüğü olayda 3 bakan istifa etmişti. Bakan’ın örnek verdiği Pakistan ve Hindistan 'daki patlamalardaysa, bu kadar ağır kayıp yaşanmamıştı.

CNNTürk’ün derlediği bilgilere göre Kıbrıs Rum kesiminde, 11 Temmuz 2011'de Limasol'daki Evangelos Florakis Donanma Üssü'nde bir patlama meydana geldi. Üste 98 konteynır, içlerinde de barut ve patlayıcı vardı. Üç yıl önce İran 'dan Suriye 'ye giden bir gemide ele geçirilen mühimmatın hepsi deniz üssünde, dışarıda muhafaza ediliyordu. Sıcak havanın etkisiyle konteynırlardaki mühimmat patladı.

Patlama 3 istifa getirdi
Aralarında Rum donanma komutanı ve üs komutanının da bulunduğu 13 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı. Patlamada Güney Kıbrıs'a elektrik sağlayan Vasiliko ana santrali de hasar gördü, ada elektriksiz kaldı. Patlama 3 milyar euroluk zarara yol açtı. Rum kesimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden elektrik almak zorunda kaldı.
Patlama üç istifa birden getirdi. Rum Savunma Bakanı Costas Papacostas, Genelkurmay Başkanı Petros Tsalikidis ve Dışişleri Bakanı Marcos Kipriyanu istifa etti.


Pakistan'da 1 kişi ölmüştü
Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Oralarda da oluyor" diye örnek verdiği Pakistan...
10 Temmuz 2011'de Başkent İslamabad'ın hemen dışındaki bir silah deposunda, askerler patlayıcı maddeleri elden geçiriyordu. Patlama oldu, kışlanın çatısı çöktü. 1 kişi öldü üç kişi yaralandı. Bazı iddialara göre, patlama ve yangına elekrtik sistemindeki kısa devre yol açmıştı.


Hindistan ucuz atlatmıştı
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı siyasi ve askeri işler bürosunun Ocak 2012'de yayınladığı verilere göre, orada en son mühimmat patlaması 19 Şubat 2004'te oldu. Amritsar kentindeki silah deposunda meydana gelen patlamada can kaybı yoktu, 30 kişi yaralandı.

cumhuriyet.com.tr

0 yorum: