Microsoft, korsan yazılım için Çin Devletini uyardı

Microsoft Çin’in New York borsasında işlem gören en büyük devlet şirketi CNPC dahil pek çok Çin devlet firmasını korsan yazılım kullanmak ile suçluyor. 

Microsoft Çin'e korsan bayrağını çekti!

Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft’un iddiasına göre taklit ve korsan ürünler ile nam salmış olan Çin bu sefer korsancılığı devlete düzeyinde yapmaya başladı. Microsoft Çin hükümetini, devlet dairelerinde korsan Office programı kullanmaması konusunda uyardı. Microsoft’un korsan Office yazılımı kullandığını iddia ettiği şirketler arasında Çin Posta Ofisi, Çin Demiryolları Şirketi ve Travelsky Technology şirketinin yanı sıra Çin Petrol Şirketi CNPC de bulunuyor.

Çin devi korsancı

80 milyar dolar değerindeki CNPC’nin kullandığı Office yazılımlarından yüzde 40’ı korsan. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer, Çin’de fikri mülkiyet haklarının korunmasının son derece zayıf olduğunu söyledi. Ballmer konu ile ilgili olarak “Konunun üstüne gideceğiz ve gerekli bütün hukuki yollara başvuracağız” dedi.

‘Haberimiz yok’

CNPC ise firma olarak Microsoft’un bu şikâyetinden haberdar olmadıklarını söyledi. Konu ile ilgili konuşan şirket sözcüsü Liu Weijiang, “Microsoft’un böyle bir şikâyeti olduğunu bilmiyorduk” dedi. Weijiang korsan yazılım kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruları da yanıtsız bıraktı. Microsoft’un yaptığı açıklamaya göre Çin Demiryolları Şiketi’nin yüzde 84 oranında Office programı lisanssız yani korsan. Öte yandan Çin Posta Ofisi yetkilileri ise Microsoft’un suçlamalarının asılsız olduğunu iddia etti. Çin korsan pazarı 2011 yılı sonunda 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Lisanslı yazılım pazarının Çin’deki büyüklüğü ise 2011 yılında 3 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.

Microsoft da modaya uymuş

Apple’dan Facebook’un kurucularından Eduardo Saverin’e kadar pek çok kişinin başvurduğu denizaşırı vergi kaçırma modasına Microsoft da uymuş. ABD Senatosu’nda, teknoloji devi Microsoft ve Hewlett-Packard’ın denizaşırı birimlerinin, vergi kodlarındaki açıklardan faydalanarak 4.5 milyar dolar vergi kaçırdığı iddia edildi. Senato’nun Alt Parlamento Komitesi, teknoloji devlerinin, Cayman Adaları gibi vergi cennetlerinde, fikri mülkiyet hakları, lisans ücretleri ve işletme payları gibi alanlardan faydalanarak vergi kaçırdığı iddiasında bulunuldu.

Kaynak :
veteknoloji.com

0 yorum: