Akp'nin yancısı Mhp'den tezkere savunması




Dün Mecliste kabul edilen "Suriye tezkeresi"ne evet oyu kullanarak bir kez daha yeni rejimin mantığına ne denli uyum sağladığını kanıtlayan MHP, kullanılan "evet" oyunu tuhaf gerekçelerle savundu.
AKP hükümetine, Suriye topraklarına sınır ötesi saldırı yetkisi veren tezkerenin Meclis'e getirilmesi süreci AKP'nin ABD'nin Ortadoğu'daki koçbaşı olduğunun resmi ifadesi olurken, MHP de tezkereye firesiz verdiği onayla güne damgasını vurdu. Bir yandan AKP'nin Suriye politikasını eleştirir görünürken, aynı AKP'ye sınırsız savaş yetkisi veren tezkereye "Evet" diyen MHP'nin ikiyüzlülüğü kadar, Türkiye'nin yeni rejiminin koltuk değnekliğini de hakkıyla yerine getirmeye devam edeceği görülüyor.
MHP kaç "evet" oyu verdi?
TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin AKP hükümetine bir yıl süreyle izin veren tezkere dün 320 "evet", 129 "ret" oyuyla Meclis'ten geçti. 549 sandalyeli Meclis'te dün tezkere oylamasına katılan milletvekili sayısı 449 oldu. Genel Kurul'a gelmeyen 100 milletvekilinin 8'ini tutuklu milletvekilleri oluşturdu.
Meclis'te 326 sandalyesi bulunan AKP'nin 40 milletvekilinin dünkü oylamaya katılmadığı, MHP'nin ise 51 milletvekilinden 17'sinin Meclis'e gelmediği; 1 MHP'li milletvekilinin tutuklu olduğu da göz önünde bulundurularak, geri kalan 33 MHP'li vekilin tamamının "evet" oyu kullandığı söylendi.
MHP'den "evet"e tuhaf gerekçe
MHP, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne hangi yönde oy vereceği konusunda son ana kadar renk vermezken, "evet" oyu kullanacaklarını bizzat Genel Başkan Bahçeli duyurdu.
Devlet Bahçeli, "MHP, milli menfaatleri göz önüne alarak hareket eder. Hiçbir çevrenin tesiri altında kalmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin elini güçlü kılmak için, TSK'nın sınır ötesi müdahalesi için hükümete yetki verme taraftarıyız" diye konuştu.
TBMM'de gazetecilere konuşan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tezkere konusunda, "sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız" dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal partisinin tezkereye "evet" gerekçesini net olarak açıklayan tek isim olmakla birlikte, gerekçenin tuhaflığı dikkat çekti. Bal şu ifadeleri kullandı:
Biz 1 Mart tezkeresini de desteklemiştik. Eğer 1 Mart tezkeresi geçseydi Kuzey Irak'ta bugünkü peşmerge devleti olmazdı. Artı PKK bugünkü gibi 48 saat içinde aynı karakola 4 defa saldırabilecek alan hakimiyeti için mücadele edecek husumet ve cesarette olamazdı. O günkü şartlarla bugünkü şartlar üç aşağı beş yukarı aynı. Esad Suriye'nin kuzeyini PYD ve PKK'ya terk etmiş durumda. Türkiye’nin güvenliği için bunlar ciddi bir tehdit oluşturuyor. Türkiye bu tehdidi bertaraf etmek zorunda. İşte bu nedenle evet diyeceğiz.
Bal, basın mensuplarının"PKK ve peşmerge tehdidine karşı tezkereye 'evet' dediğinizi söylüyorsunuz, ancak tezkerede buna dair bir ifade olmadığı gibi AKP hükümeti bir Oslo süreci yürütüyor. Bu durumda PKK'ya karşı bir sınır ötesi operasyon yapılacağına inanıyor musunuz" sorusuna ise "Biz bunun için yetki veriyoruz. Ayrıca tezkerede ulusal güvenlik tehdidi ibaresi yer alıyor. Dolayısıyla tezkere bu tür operasyonları da kapsar" yanıtını verdi.
AKP'ye muhalefet edermiş gibi...
AKP'ye sınırsız savaş yetkisi veren tezkereye "evet" diyen MHP sözde AKP muhalifliğini de elden bırakmadı. Oktay Vural Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:
Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiği çok açık. Dışişlerinin, Türkiye'ye ilave tehditler getirdiği açıktır. Dış politika iflas etmiştir. Fiili bir tehdidi engellemeyen bir diplomasinin iflasıdır. Türkiye her şeyden önemlidir. Türkiye'yi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları gayet açıktır. Herhangi bir bilgilendirme yapılmış değildir.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeler sürerken dışarıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal da AKP'ye muhalefet oyununu elden bırakmadı. Bal, bu "evet"in AKP'nin Suriye politikasını destekledikleri anlamına gelmediğini iddia ederek, "AKP'nin Suriye politikası başından beri sürdürdükleri ayağı yere basmayan abartılı bir dostluktu. Arkasından gelen düşmanlık ve husumet odaklı tutum da yanlıştır. Suriye bir istihbarat devletidir. AKP'nin bunun ön görmesi gerekirdi" dedi.
Kapalı oturum gerekçekleri de tuhaf
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "kapalı oturumda kamuoyuyla paylaşılmayacak bilgileri paylaşacak olabilir. Millet bilmeyebilir. Biz milletin bizim görüşlerimizi bilmesini istiyoruz. Hükümet kapalı oturumda açıklasın, biz de açık oturumda görüşlerimizi açıklayalım. Bu görüşmeler açık olmalıdır. Açılımla ilgili kapalı oturumda ne söylendi? Kuzey Irak'a yönelik tezkereyle ilgili yapılan görüşmede ne söylendi?" diye konuştu.
(soL-Haber Merkezi)

0 yorum: