Çin İşi Demir-Çelik

Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan, Finans kuruluşlarına ciddi borçları olan Çinli firmaların Türkiye'nin civarındaki ülkelere düşük fiyatlarla ürün sattığını söyledi.
Demir-çelik sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Türkiye Demir-Çelik Üreticileri Derneği (TDÇÜ) Genel Sekreteri Veysel Yayan, sektörün Türkiye'nin lokomotiflerinden olduğunu söyledi.

Yayan, Çin'de iç tüketimin daralması ve sınırlı da olsa üretimin artmaya devam etmesi nedeniyle bu ülkenin demir-çelik konusunda küresel pazarlara açıldığını söyledi.

Bu yılın Ocak ayından bu yana Çin'in ihracatının her ay artış gösterdiğine dikkati çeken Yayan, ''Çinli üreticilerin, son aylarda özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerine, zaman zaman da Türkiye'ye ihracat yapma gayreti içerisine girdiklerini görüyoruz. Bu durum, fiyatlar üzerinde ciddi tesirlere yol açıyor. Hem uluslararası piyasalardaki payımızın düşmesi hem de yurtiçi satışlarımızı azaltması açısından sektörümüzü olumsuz etkiliyor'' ifadesini kullandı.
''Çinlilerin Türkiye'den daha düşük maliyetli üretimyapmadığını'' anlatan Yayan, Çinli üreticilerin finansman kuruluşlarına ciddi borçları olduğunu söyledi.

Yayan, bu kuruluşların alacakları için Çinli firmaları sıkıştırmaları nedeniyle iç piyasada eritemedikleri ürünleri ihraç ederek borçlarını ödeme gayreti içine girdiklerini ve Türkiye'nin civarındaki ülkelere düşük fiyatlarla ürün sattığını belirtti. Yayan, ''Bunun yarattığı tahribat çekirge sürüsünün yarattığı tahribata benzer. Hiçbir ülke büyük yatırımlarla oluşturduğu sanayisinin bu şekilde tahrip edilmesine müsaade etmez. Bizim ülkemizin de bu kararlılık içerisinde olacağını ümit ediyoruz'' dedi.
http://ekonomi.haberturk.com

0 yorum: