İzmir trenini seçiyor


İZBAN'ın yeni tren setleri için hazırlanan Yalıçapkını, Körfez Yunusu ve Derin Mavi isimli tasarımlar, www.izban.com.tr üzerinden İzmir halkının seçimine sunuldu.



İzmir’de 30 Ağustos 2010 tarihinden bu yana raylı toplu taşıma hizmeti veren İZBAN'ın, Hyundai Rotem tarafından yapılacak 40 yeni tren setinin tasarımına İzmir halkı, oylarıyla karar verecek.
“Yalıçapkını”, “Körfez Yunusu” ve “Derin Mavi” isimleri verilen tasarımlar,www.izban.com.tr üzerinden düzenlenen anketle, İzmir halkının beğenisine sunuldu. İzmir halkı 1 hafta boyunca açık kalacak ankete katılarak yeni İZBAN trenlerinin hem dış, hem de iç tasarımlarını gönüllerince seçecek. Dileyenler, İZBAN'ın “uzunyolunkisasi” isimli facebook hesabı üzerinden de görüşlerini bildirebilecekler. Yeni trenler, 18 ay sonra Güney Kore'den İzmir'e doğru yola çıkacak ve tüm filo yaklaşık 3 senede tamamlanacak.
İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, tasarımcıların İzmir'de uzun ve özverili bir çalışma dönemi geçirdiğini söyleyerek, “İzmir'i simgeleyen binalar, motifler, renkler, yiyecekler, bitki örtüsü ve hayvanlar üzerinde çalıştılar. Saat Kulesi'nden kilim motiflerine kadar, İzmir'le bağdaşan her şeyden ilham alındı. Bunların arasında Yalıçapkını kuşu, İzmir Körfezi, yunus ve mavi renk ön plana çıktı. Sonuçta da İzmir'le gerçekten özdeşleştiğine inandığımız Yalıçapkını, Körfez Yunusu ve Derin Mavi isimli tasarımlar yapıldı. Üç tasarım da İZBAN ekibi tarafından beğenildi. Ancak son kararı İzmir halkının vermesini istedik” dediler.
Eriş ve Alev, tren iç tasarımlarında da dikkat çekici detayların yer aldığını vurgulayarak seçilen motiflerin ise “Ev hissi” uyandırdığını sözlerine ekledi.

TASARIMLARIN ÖYKÜSÜ

YALIÇAPKINI
Sivri burnu, çekik ve güzel gözlerinin hemen altından başlayıp gövde boyunca ilerleyen mavi çizgisiyle o tam bir Yalıçapkını? Onun kadar güzel, onun kadar hızlı ve onun kadar İzmirli? 2005 yılında İzmir'de düzenlenen UNIVERSIADE'nin de maskotu, mühendislerinin ilham kaynağı oldu ve ortaya, İzmir'le birebir özdeşleşebilen işte bu tren tasarımı çıktı.

KÖRFEZ YUNUSU
İZBAN'la Altınyol boyunca ilerliyorsanız eğer, gözünüzü sakın ufuk çizgisinden ayırmayın. Size el sallayan bir yunusa bir gün “merhaba” diyebilirsiniz. Tasarımcılar da İZBAN'a bindikleri gün Altınyol'da gördükleri eşsiz deniz manzarasından esinlenerek yunus gülüşlü bu treni çizdiler. Körfez Yunusu, bir yunus kadar hızlı, bir yunus kadar neşeli ve bir yunus kadar dost?

DERİN MAVİ
İzmir mavidir... Turkuazından lacivertine kadar mavinin tüm tonları gezer İzmir sokaklarında? Tasarımcılar da yeni İZBAN setlerini çalışırken, bu derin maviden alıkoyamadılar kendilerini... Ve ortaya, mavi saçlarını geriye doğru taramış, keskin bakışlı; biraz bıçkın ama bir o kadar da havalı ve İzmirli yeni İZBAN trenini ortaya çıktı? Derin Mavi de, bizden biri? İzmirli?

Kaynak: Hrriyet Ege - 

0 yorum: