Kimlik Karmaşası Belirtileri ve Çıkış Yolları



Kimlik bunalımına aslında atlatılması gereken, doğal bir gençlik hastalığı diyebiliriz.

Bazı gençlerde ağır bazılarında hafif geçen bu hastalık gençlik çağının sonlarına doğru durulur. Kimi gençlerde o kadar ağır geçer ki genç ne istediğini nereye yöneldiğini bilemez hale gelir hatta üniversiteye başladıktan 2-3 yıl sonra benim burada işim ne gibisinden düşünebilir.

Erikson (1968) kimlik karmaşası yaşayan genci şöyle tanımlar: "İnsanlara yaklaşma ve sıkı ilişkiler kurmada başarısızlık gösterirler ve sonuç olarak yalnız kalırlar.Uygun olmayan rastgele kişilerle arkadaşlık ederler. Çalışamama, kendini bir işe verememe, dikkatini toplamakta güçlük çeker. Yeteneklerine uymayan işlerle kendini tüketir. Ailenin ve toplumun onaylamadığı rollere girer, ters ya da olumsuz kişiliğe bürünür. Zaman kavramları belirsizdir ve zamanın bir değişme getireceğine inancı yoktur."

Şahsen lise döneminde kimlik karmaşası yaşadığımı hatırlıyorum ve zorlu bir dönemdi. Eriksonun dediği her şey gerçekleşiyordu. Her insanın kimlik karmaşasına girdiği dönem farklı olabilir. Kimi genç lise1-2 de kimi lise sonda kimi üniversitede kimlik karmaşasına düşer ama 23-24 yaşlarında artık kişilik yavaş yavaş yerine oturmuştur. Bu yüzden özellikle lise dönemlerinde kişiliğini tamamlamamış bir kızla ilişki kurmanızı önermem :) Lise sona geldiğinizde karşınızdakini tanımayabilirsiniz. Aynı durum üniversite 1 ve üniversite 3-4 de de aynıdır. Üniversite 1 de flört ettiğiniz kız/erkek üniversite 3 veya 4 de sizin tanıyamayacağız bir kişiliğe bürünmüş olabilir. Bunun temel sebebi karşınızdaki kişinin kişiliğini oturtma çabalarıdır.


Benlik karmaşasından kurtulmak için gençler değişik yollara başvururlar.Dış ülkelere göçerek, din değiştirerek ..vb. yeni bir kimlik bulmaya çalışırlar.Kısa süren başarılı işlerde yapabilir ama genelde sürdüremezler. Düzenli yaşam sıkıcı gelmeye başlar bu gençlere. Başkalarına benzemekten nefret ederler ama  bir kimse olmayı da beceremezler. İrade bozukluğu ve amaçsızlık genel özellikleridir.

Kişi bu dönemde yalnızlıktan kurtulmak için yüzeysel ilişkilere girebilir, hiçbir şeyden tad almaz. Uyumsuz ve zaman zaman kuşkuludur.

Kimlik Karmaşasından Çıkış Yolu

Bir çıkış yolu olumsuz kimlik geliştirmektir. Genç topluma sırt çevirebilir. Çocukluğundaki kötü örneklere dönüş yapar: " Madem ben sizin istediğiniz gibi olamıyorum, öyleyse istemediğiniz gibi olurum" der.Şiddet eylecileri ve teröristler buna örnek gösterilebilir. Ters kimliğin en tanınmış örneği, Mehmet Ali Ağca'dır. Zemzem kuyusuna işeyerek üne kavuşan adam gibi o da değer verilen insanları öldürerek üne kavuşmuştur.

Unutmamak gerek ki kimlik karmaşası sona ermeyebilir, kişi zararlı yollarla çıkar ya da hiç çıkamayabilir. Böyle durumlarda psikolog ya da psikolojik danışmanlardan yardım almaya çekinmeyelim.



0 yorum: