Meclis de Gergin Saatler


Akçakale'deki saldırının ardından Meclis Suriye gündemiyle özel oturumda toplandı.


Suriye tarafından atılan top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 can alması üzerine hareketlenen Ankara'da, Meclis'te kapalı oturuma geçildi. 
Saat 10.00'da başlayan oturumda, hükümete Suriye için sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere okundu.
Muhalefet tezkerenin gerekçesinde usül hatası olduğunu belirterek itiraz etti. Muhalefetin 'kapalı oturum içn tüzüğe aykırı' itirazı kabul edilmedi.  Meclis kapalı oturuma başladı.
Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzasıyla tezkerenin kapalı oturumda yapılmasını içeren dilekçe okundu.
Görüşme öncesinde usul tartışması yaşandı. CHP'li Muharrem İnce ve MHP'li Oktay Vural konuşmak için söz istedi.
Tezkere üzerine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce söz alarak bir konuşma yaptı.
“BU TEZKEREYLE CİHAN SAVAŞI YAPABİLİRSİNİZ”
İnce: "Niye milletten saklayacağız bunu? Sizin çocuklarınız mı savşa girecek, fakir-fukara çocukları mı? Bu millet çocuklarını savaşa gönderecek ama ne için göndereceğini bilmeyecek. 8 kez tezkere aldınız, ne işe yaradıysa bir kez daha getiriyorsunuz. 1 Mart tezkeresindeki kapalı oturumda bulundum. Kapalı oturumda çok özel bilgi veriliyor zannedilmesin. Hangi özel bilgiyi paylaştı hükümet 1 Mart tezkeresinde. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü'nün maaşını bile öğrenemedik. Kuzey Irak'la ilgili tezkere her şey net, şimdi ise bugün gelen tezkere. Bu tezkere Anayasa 92'ye aykırıdır. Karşımızda bir devlet mi yaptı bunu, bu kadar belli mi. Sınırı belli değil, siz bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Sınırı belli değil. Siz bu ülkeyi en çapsız Dışişleri Bakanı'nın maceralarıyla başını belaya sokuyorsunuz. Türkiye'nin başını belaya sokmayın. 1 Mart tezkeresindeki gibi dik durun, onurlu durun, milletin vekili olun."
"Arınç 1 Mart tezkeresini kapalı oturumda yönetti. Ben orada bulunmuş bir vekilim. Kapalı oturumda çok özel bilgiler veriliyor sanmasın millet. Palavra. O zaman hangi özel bilgiyi verdiler. Bunlar olmadı. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü’nün maaşını bile öğrenemedik."
İnce'nin ardından MHP'li Oktay Vural, tezkere aleyhinde söz aldı. Vural, "Dış politika başarısız olmuştur, iflas etmiştir" dedi.  
VURAL'DAN SERT SÖZLER
Kürsüye ikini olarak ise MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural çıktı.
Vural konuşmasında şu mesajları verdi:
Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği açık. Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmak yerine ilave tehditler yönelttiği açık. Dış politika başarısız olmuştur, iflas etmiştir.
Bu diplomasiyle halledilemeyen bir konunun kaba güç ve silah gücüne dönüşmesidir. TBMM’den bir irade isteniyor.
Diplomasi iflasıdır söylenmesi gereken.
Diplomasinin halletmesi gereken hususları tehdit olarak geçiyorsa PKK’ya karşı etkili bir mücadele sürdürüp onlarla müzakereyi seçen hükümetin bu ikilemi açıklaması zordur.
MHP olarak şu ya da bu komplekse kapılmadan sadece Türkiye’nin menfaatleri konusunda görüşlerimizi açıklayacağız.
Bizi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açık.
Tezkereyle ilgili görüşlerimizi ifade edeceğiz.
Herhangi bir değerlendirme yapılmış da değildir.
Gerekçe ile bizim tavır oluşturmamız isteniyorsa Suriye’de olanları, oldu bittileri hepsini değerlendireceğiz.
Ben bu görüşlerimi açık bir şekilde paylaşmak istiyorum.
CANİKLİ: "KİMDEN YANASINIZ"
Muhalefet temsilcilerinin konuşmalarının ardından söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli "Kimden yanasınız, Esad'tan mı, Türkiyeden mi" diye sordu.
İNCE: "ESAD'IN CANI CEHENNEME"
Muharrem İnce AK Partili Nurettin Canikli’nin “Esad’tan mı yanasınız, Türkiye’den mi yanasınız” şeklindeki sözlerine cevap vermek üzere tekrar kürsüye geldi.
İnce, “Esad’ın canı cehenneme bana ne Esad’tan biz Türkiye Cumhuriyeti’nden yanayım. Peki ben de size soruyorum siz Türkiye’den yana mısınız, Obama’dan yana mısınız” diye konuştu.
BULDAN: TEZKEREYE HAYIR OYU KULLANACAĞIZ
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, usulen lehte konuştuklarını belirterek hiçbir zaman AK Parti'nin lehinde konuşmadıklarını vurguladı. Buldan, "Suriye'ye bir savaş çıkaracaksınız yoksul Anadolu çocuklarını savaşa göndereceksiniz ve bundan hiçkimsenin haberi olmayacak. 10 yıl sonra ancak bu konuşmalar ortaya çıkacak. Savaş ölüm, gözyaşı, kan demektir. Savaş tekrar analarının ağlaması demektir. Ama savaşa karşı çıkmak onur, şereftir. Tezkereye hayır oyu kullanacağımızı ilan etmek istiyoruz. Tezkerenin açık şekilde geri çekilmesini, Türkiye'ye kamuoyuna açık bir şekilde ne yapacağınızı söyleyin." dedi.
CHP HAYIR DİYECEK
CHP'nin genel kurul öncesi yaptığı kapalı grup toplantısında, içeriği sabah saatlerinde netleşen tezkereye 'hayır' deme kararı çıktı. BDP'nin de aynı yaklaşımı sergileyeceği kaydedilen tezkerenin, AKP'nin sayısal üstünlüğü nedeniyle Genel Kurul'dan geçmesi bekleniyor.
CHP, tezkerenin görüşüleceği kapalı Meclis oturumu öncesi kapalı bir grup toplantısı yaptı.
Bu toplantıda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu değil Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu konuştu.
Bunun bir savaş tezkeresi olduğunu söyleyen Loğoğlu, "Aylardır Suriye poltikasının yanlış olduğunu söylüyoruz. O yüzden AKP'nin oyuncağı olmayacağız" dedi.
CHP'de, tezkerenin zamanlamasıyla ilgili de ekleştiriler yapıldı ve 'Gruplara Başbakan Erdoğan imzasıyla gönderilen tezkerenin, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren geçerli olduğunun görüldüğü ve hal böyleyken neden 5 vatandaşın ölümünün beklendiği' vurgulandı.  
BAHÇELİ KARARINI AÇIKLADI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye konusunda Hükümet'e yetki veren Başbakanlık tezkeresiyle ilgili ''Türk devletinin elini güçlü kılmak için hükümete yetki vermeye taraftarım'' dedi.
TBMM'ye yürümek isteyenlere gaz bombası
Ankara' da savaş karşıtı gösteri yapan grup tezkerenin görüşüldüğü TBMM'ye yürümek istedi. Polis ekipleri TBMM'ye yürümek isteyen gruba biber gazı ile müdahale etti. Gerginlik devam ediyor.
İSTANBUL'DA DA EYLEM
İstanbul Taksim Meydanı'nda bu akşam saat 19:00'da 'Savaşa Hayır' eylemi yapılacak.
TEZKERE GEÇECEK! 
Tezkereyle ilgili hükümet adına Genel Kurul'a Ahmet Davutoğlu seslenecek. Davutoğlu'nun konuşmasının ardından CHP adına Faruk Loğoğlu'nun, MHP adına Mehmet Şandır'ın ve BDP adına İdriz Balüken'in söz alması bekleniyor.
Yaklaşık 2-3 saat sürmesi beklenen kapalı oturumun ardından oylanacak olan tezkerenin geçmesi için, Genel Kurul'daki milletvekii sayısından 1 fazlasının 'evet' oyu yeterli olacak. AK Parti'nin sayısal çoğunluğuna göz önüne alındığında, tezkerenin Meclis'ten geçmesi bekleniyor. 
"HAKLARIMIZI KORURUZ" 
Genel Kurul'dan gelen ilk sıcak açıklama ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ait. 
Oturumu yönetmeyen Çiçek, iktidar kulislerinde gazetecilerin soruları üzerine, "Uluslarası hukuktan doğan haklarımızı koruruz. Milletin hukukunu korumak için elimizden geleni yaparız. Soğukkanlı ve tedbirli olmalıyız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur'' dedi.
TEZKERE 
Dün yaşanan olayın ardından, akşam saatlerinden itibaren kurmaylarıyla bir araya gelen Başbakan Erdoğan'ın imzasının olduğu tezkereden:
"Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin yürüttüğü askeri harekat kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiştir... Diplomatik uyarılarımıza rağmen bu eylemler devam etmiştir...
Bu çerçevede hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit ediletmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesiyle, bununla ilgili gerekli düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim."
Kaynak:Mynet


0 yorum: