Meksika'da Aliyev heykeli tartışması

Meksika'nın başkentinde Azerbaycan'ın bağışladığı parayla yenilenen bir parka Haydar Aliyev heykeli dikilmesi bazılarının tepkisini çekiyor. Bazı Meksikalılar ise parkın keyfini çıkarmaya bakıyor.


Meksika'nın başkentinde Azerbaycan'ın bağışladığı parayla yenilenen bir parka Haydar Aliyev heykeli dikilmesi bazılarının tepkisini çekiyor. Bazı Meksikalılar ise parkın keyfini çıkarmaya bakıyor.
Meksiko veya İngilizce adıyla Mexico City'de dikilen bronz heykelin üstünde, eski Azeri Cumhurbaşkanı'nın "evrensel dünya barışı idealine bağlılığın parlak bir örneği" olduğu yazılı.

Ona göre, görünürdeki tek gerekçe, petrol zengini ülkenin yeni adıyla Azerbaycan-Meksika Parkı'nın ve kentteki başka bir parkın yeniden inşası için birkaç milyon dolar bağışlamış olması.Şehircilik konularında uzman gazeteci Andres Lajous, Meksiko yönetiminin, eski Sovyetler Birliği yöneticisinin adını abideleştirmesine anlam veremediğini söylüyor.
Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, parkın açılışında yaptığı konuşmada, bunun "iki halkın yakınlaşmasının bir nişanı olduğunu" söylemişti.
Ebrard, son 16 yıldır, kentteki 180 diplomatik temsilcilik ve 45 uluslararası organizasyondan hiçbirinin kamusal bir alana bu kadar büyük miktarda para aktarmadığını sözlerine eklemişti.
İspanyolca yayın yapan BBC Mundo'ya konuşan Azerbaycan'ın Meksiko elçisi İlgar Muhtarov ise parklar ve heykel için harcanan yaklaşık 5 milyon doların yönetime değil, inşaat şirketlerine verildiğini anlatmıştı.

'Kim olduğunu bilmiyorum'

Gazeteci Lajous, meselenin "şeffaf olmadığını" düşünüyor.
BBC muhabiri Will Grant'ın sorularını yanıtlayan Lajous, ABD eski Başkanı George W. Bush veya Venezuela'nın sosyalist lideri Hugo Chavez'in heykeli yerine Aliyev'in heykelinin dikilmesinin rastlantı olmadığı görüşünde: "Çok para verseydi bile Chavez'in heykelini dikmezlerdi. Ama Azerbaycan çok uzakta ve orası hakkında çok az şey biliyoruz."
Heykelin yakınında gazetesini okuyan Herminio Batalla, bu tespiti doğrularcasına, "İtiraf edeyim, onun kim olduğunu bilmiyorum" dedikten sonra şunu ekliyor: "Ama bence parkı geliştirmek için bu kadar para vermeleri harika."
Park yakınındaki bir araba yıkama servisinde çalışan Jose Romeo da benzer bir görüşe sahip: "Bence bu tam olarak iyi bir fikir değil ama biz Meksikalılar ne diyebiliriz ki? Bütün burası için parayı ödediklerine göre dilimizi tutmak zorundayız."
Arkeolog Paula Vaya ise itirazını, "Meksika'dan çıkan ama burada temsil edilmeyen çok daha önemli kişiler var" diye dile getiriyor.
BBC muhabiri Grant bu kişilerle görüşürken, araç sahiplerine park yeri işaret eden bir 'değnekçinin' kendisine yaklaşarak, hangi medya kuruluşu için çalıştığını sorduğunu belirtiyor.
Grant, değnekçinin aracılığıyla birkaç dakika içinde Azeri elçiliğinden randevu alabildiğini aktarıyor.
Büyükelçi Muhtarov, bu kişinin Azerbaycan'ı tanıyan sıradan bir kişi olduğunu savunuyor.
BBC News, Mexico City

0 yorum: