Öcalan Suriye Pkk'sına Mesaj Gönderdi



Bölgeye giden Financial Times muhabiri Loveday Morris’e göre mesaj, PKK çizgisindeki Suriyeli örgüt Demokrat Birlik Partisi PYD’nin gençlik kolu toplantısında okundu.
Buna göre Derik’teki toplantıda konuşan PYD sözcüsü şu mesajı okudu: “Esad’ın safında olmayın, muhalefetin safında olmayın, Suriye’de üçüncü güç olun. Kürt bölgelerini koruyacak 15 bin asker hazırlayın. Eğer bu stratejiyi izlemezseniz ezilirsiniz. Her genç Kürt bu güce yazılmaya ve anayurtlarını korumaya hazırlanmalı.”
Haberin internet baskısında yer alan bu sözlere, daha kısa olan gazete baskısında yer verilmedi.
FT muhabiri Morris’e göre Suriye’deki Kürt bölgesinde Öcalan konusunda farklı yaklaşımlar var. PYD ve ona yakın kanat Öcalan’ı destekler, hatta kahraman olarak görürken, rakip partiler buna katılmıyor.
Rakip partiler, PKK’nın ciddi destekten yoksun olduğunu söylüyor ve PYD’yi Esad rejimiyle işbirliği yapmakla suçluyor.
PYD ise bu iddiayı reddediyor; liderleri Salih Müslim Muhammed “Bizi öldüren eli öpecek değiliz.” diyor.
Muhammed hâlâ yüzlerce üyelerinin Suriye hapishanelerinde çürüdüğünü hatırlatıyor.
Financial Times muhabiri “PYD’nin siyasi egemenliğinin bölgede gerginliklere neden olduğunu” da yazmış. Kürt Demokrat Partisi lideri Muhammed İsmail “Öcalan ekolü yalnızca silaha sarılmaları, savaşmaları için gençlere baskı ve propaganda yapmaya çalışır.” demiş.
İsmail, kendilerinin yakın olduğu Iraklı Kürt lider Mesud Barzani’nin ise “asla teröre başvurmadığını, asla bir lokantayı bombalamadığını” söylemiş.
Muhammed İsmail partisinin bazı üyelerinin PYD tarafından gözaltına alınıp birkaç günlüğüne ortadan kaybolduğunu da belirtmiş ve eklemiş: “Bazen salıveriyorlar, bazen bırakmıyorlar.”
‘Ankara’nın damarına basmak’
“Suriyeli Kürtler Esad’dan sonraki hayata hazırlanıyor” başlıklı yazıda, bu grubun petrol zengini kuzeyde oluşturduğu kurumlara da geniş yer ayrılıyor.
Yazıda Kürtlerin kuzeyde karakollar, belediyeler, mahkemeler kurduğu ve bu yapıları özerk bir yönetimin temeli olarak gördükleri bildiriliyor.
Gazete Suriye’de yaklaşık 1,7 milyon Kürt’ün yaşadığını, bunun da nüfusun %10′una denk geldiğini kaydediyor.
Son olaylar öncesinde Esad rejimine karşı tek örgütlü muhalefetin Kürtlerden geldiği, ancak 18 aydır silahlı muhalefete katılmaktan kaçındıkları hatırlatılıyor.
Yazıda “Ancak onlar bu öz yönetim deneyimini yaşarken, bölgedeki pek çok kent ve kasabada hala rejimin askerleri var. Geçmişte asla mümkün olmayacak bu tehdide göz yumar görünüyorlar.” deniyor.
Kürtlerin kurmakta olduğu yerel kolluk gücünde komutanlık yapan Reyzan Türkmeni, birkaç yüz metre ötedeki bir Suriye karakoluna işaret ederek “Beşar’ın polisleri bütün gün kağıt oynuyor. Yapacak başka işleri yok.” demiş.
Gazeteye göre bunun iki açıklaması olabilir: Birinci olasılık, hükümetin savaşta yeni bir cephe açmayı istememesi.
İkinci olasılık ise “Pek çok Suriyeli muhalifin de söylediği gibi, Türkiye’deki ayrılıkçı Kürt hareketi canlandırmak ve isyancı ÖSO’ya destek veren Ankara’nın damarına basmak.”
Haberde, Ankara’nın PKK çizgisindeki PYD’nin bölgedeki hakimiyetinden duyduğu endişeden Türkiye-Suriye sınırındaki gerginliklerden de söz edilmiş.

bbc.co.uk/turkce/

0 yorum: