Esad'dan Türkiye'ye sürpriz teklif

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ile görüşen Beşar Esad'dan ilginç açıklamalar.




Şam yönetimi doğrudan diyalog mekanizması kurulması için Ankara'ya teklife hazırlanıyor. Arabulucu olarak da Rusya devreye sokuldu.
Bazı çevreler bu girişimi Suriye muhaliflere verilen desteği kesme adına Esad'ın taktik hamlesi olarak görüyor. 
Öte yandan Esad, benzer açıklamaları kendisiyle görüşen CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz'a söyledi.
Suriye tezkeresi çıktıktan sonra 7-8 Ekim'de Suriye'ye giden ve bir saati aşkın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşen CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, hazırladığı 12 sayfalık raporu genel merkeze iletti. 

ESAD ÇOK RAHAT
İzlenimlerini CNN Türk'ten Büşra Arslantaş'a anlatan Eryılmaz, "Çok rahat olduğunu söyleyebilirim. O beni şaşırttı." dedi.
Eryılmaz'ın ifadesine göre Esad Akçakale'ye düşen top mermisini araştırmak için Türkiye ile ortak komisyon kurmak istediğini ancak diplomatik kanallar kapalı olduğundan bu talepleri iletemediğini söylemiş.
PROVOKASYON İDDİASI
Esad'ın Akçakale saldırısının provokasyon olabileceği konusunda ciddi şüpheleri olduğunu söylediğini aktaran Eryılmaz, şunları söyledi: 'Eğer yanlışlıkla topçu ateşiyle olmuşsa da biz ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bizim Türkiye ile savaşma niyetimiz yok. Eski ilişkilerimizi kurmak istiyoruz. Ama öncelikle muhaliflere verilen desteğin kesilmesi lazım' dedi. "
Eryılmaz'ın ifadesiyle Esad "Türkiye ile ilişkilerimiz iyiyken de şimdi de PKK'ya desteğimiz olmadı" dedi.
OSMANLI ÖZLEMİ


Faruk Şara formülü sorulduğunda Esad, "bu söylemi devlet adamı ciddiyetiyetinden uzak görüyorum. İçişlerimize müdahaledir" mesajını vermiş. Esad konuyla ilgili "Herhalde Başbakan dedi Osmanlı imparatorluğu döneminde Şam'a vali atanır ya onun gibi vali atadığını düşünüyor" diye konuşmuş.
SURİYE LAVROV’UN TEKLİFİNİ KABUL ETTİ

Rus sitesi Ria Novosti’de yer alan bilgiye göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı Lavrov’un açıklaması doğrultusunda adım atarak, “Suriye, Lavrov’un, Türkiye ile Suriye arasındaki güvenlik konularında doğrudan diyalog mekanizması oluşturulması gerektiği yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşılıyor” açıklamasında bulundu.
Açıklamada, “Suriyeli yetkililer, Şam’da Rusya büyükelçisiyle yaptıkları görüşmelerde, sınır hattı üzerinde karşılıklı denetim oluşturulması yönünde ortak bir komite kurulması olasılığını değerlendirdi” denildi.


www.internethaber.com

0 yorum: