BOSNA’DA SDA FIRTINASI



Bosna Hersek Merkez Seçim Kurulu’nca yapılan açıklamada, toplam 3 milyon 144 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, 5 bin 100 noktada oy kullanıldığı, seçimlerde 84 parti ve 59 siyasi koalisyondan yaklaşık 30 bin adayın yarıştığı bildirildi.
Ülkedeki toplam 125 belediye başkanlığından, Saraybosna’nın Novi Grad, Ilıca, Vogoşça ile Zenitsa, Bihaç, Travnik gibi büyük kentlerin de aralarında bulunduğu 34 belediyeyi SDA kazandı.
Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için Lahey’de kurulan mahkemece ”insanlığa karşı suç işlemekten” yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç’in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi (SDS), 27 belediye başkanlığı seçimlerin en fazla belediye kazanan ikinci partisi oldu.
Ayrılıkçı söylemleriyle bilinen Bosna-Hersek’i oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin Başkanı Milorad Dodik’in başkanlığını yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) ise 15 belediye başkanlığı kazanan üçüncü büyük parti oldu. SNSD, böylece daha önce sahip olduğu 41 belediye başkanlığından 26′sını kaybetti.
Hırvat milliyetçi parti Hırvat Demokrat Birliği Bosna-Hersek (HDZ BiH) 14 belediye başkanlığı kazanırken, 2010 yılında genel seçimlerin galibi olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) 11, Sırp partisi Demokrat Halk Birliği (DNS) 4, Hırvat Demokrat Birliği 1990 (HDZ 1990) 3, 2009 yılının Kasım ayında medya patronu Fahrudin Radoniç tarafından kurulan ve bu yıl ilk kez yerel seçimlere katılan Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği (SBB) 2, bağımsız adaylar 3, diğer parti ve koalisyonlar 1′er belediye başkanlığı kazandı.
Belediye başkanlığı seçimlerinde oyların partilere göre dağılımı ise şöyle oldu:
”SDA yüzde 27,2, SDS ve PDP koalisyonu yüzde 21,6, SNSD yüzde 12, HDZ-BiH yüzde 11,2, SDP yüzde 8,8 ve DNS yüzde 3,2”.
LİDERLER SONUÇLARDAN MEMNUN
Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da seçim sonuçlarının ardından SDA Genel Başkanı Süleyman Tihiç, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Bakir İzzetbegoviç’in de katılımıyla pasta keserek seçim zaferini partililerle birlikte kutladı.
Tihiç, yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin galibinin partisinin olduğunu belirterek, SDA’nın başarısından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Partisinin devleti oluşturan 2 entiteden biri olan Bosna-Hersek Federasyonu’nda kazandığı 34 belediye başkanlığının yanı sıra, diğer Boşnak partilerle ortak aday olarak Çamil Durakoviç’i gösterdiklerini ve kendilerini Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde olan Srebrenitsa’da da bir belediye başkanlığı kazanmış saydıklarını sözlerine ekledi.
Seçimlerde katılan SDP’nin Genel Başkanı Zlatko Lagumciya ise düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarından memnun olduklarını ifade ederek, 2008′de yapılan seçimlerde 8, bu seçimlerde ise 11 belediye başkanlığını kazandıklarını söyledi. Lagumciya, seçim sonuçlarını bir başarı olarak nitelendirdi.
SBB lideri Fahrudin Radoniç, partisinin ilk kez yerel seçime katıldığını hatırlatarak, Gorajde ve Saraybosna’nın Stari Grad (Eski Şehir) gibi önemli 2 belediye başkanlığını kazanmalarının başarı olduğunu kaydetti.
www.posedak.com

0 yorum: