Ozan Akarsu : Gazetelerin yanlış hamlesi sektörü derinden sarstı



Ozan AkarsuGünlerdir sabahları televizyonlarda ve radyolarda gazete okunmuyor bilmem fark ettiniz mi? 

Bu tutum, gazete üreticisi yayın gruplarının almış olduğu bir karardı. Kendileri böyle yaparak gazetelerin daha çok satılacağını ve tirajlarda yaşadıkları kan kaybını önleyeceklerini düşündüler ama yanıldılar. Gazetelerin tirajları hızla düşüşe geçti. 



Bu yanılgı, onlara internet ortamının gücünü kabul etmelerine neden oldu nihayet. Şimdi düşündükleri şey, muhabir ağlarıyla insanlara ulaştırdıkları anlık haberlerin, ertesi gün kağıda yansıyan içeriklerini değiştirmek. Peki bu nasıl olacak? Söyleyeyim. Önümüzdeki 100 yıl içinde gazete çok sembolik bir hal alacakken, büyük masraflarla, büyük rakamlarla bu işi yapan medya patronları ya bu işi bırakacaklar yada kendilerini yenileyecekler. Eğer yenileyeceğim diyorlarsa ya gazete muhabirleri analitik düşünme ve konusuna göre verilerle konuşmayı öğrenecek yada gazeteyi bırakıp internet ortamında gelişmeleri bildirmekle yetinecek. Böylece analitik düşünme ve verileri okuma işini gayet iyi yapan, bilirkişi adamlar gazetelerdeki köşeleri alacak ve köşelerin gazetedeki genişliği artacak. Böylece gazete, haber mahiyetinden çıkıp fikir mahiyetine bürünecek.


Çünkü insanlar tv ve internet aracılığıyla son dakikaları öğrenip hemen ardından bir bilirkişinin düşüncelerini ve dediklerini merak ediyorlar. Ve ertesi gün de daha başka kişilerin ne dediklerini, ne düşündüklerini okumak istiyorlar. Akşam öğrendikleri bir haberi ertesi sabah gazetede görmeleri hemen sayfalarına değiştirmelerine farklı bir şeyler aramalarına neden oluyor. Bunu ben de yapıyorum, siz de yapıyorsunuz. Avrupa'da da Asya'da da pek çok kişi böyle yapıyor. Bunu yapmayanlar gün geçtikçe azalırken, gazete satışları da buna paralellik gösterecek.

Gazete ve yayıncılık işinin piri olan Yavuz Semerci'nin de benimle hemfikir olduğunu görmek hem beni çok mutlu etti hem de gazete projesi konusunda kendime olan güvenimi arttırdı. Doğru yoldayım...

0 yorum: